€{{amount_with_comma_separator}}

About The Moon

Lieve Moonsister/brother, 

Hieronder lees je alle informatie over de maanstanden, de manen
per jaar, de elementen, sterrenbeelden, planeten en meer. Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je deze natuurlijk altijd stellen via onze instagram @moonsisters of via de mail info@moonsisters.com. We beantwoorden met liefde al jullie vragen. 

We hopen je via deze weg zoveel mogelijk informatie te geven
zodat je de Moon Calendar voor je kan laten werken, 365 dagen per jaar. 

Rituelen
Nieuwe Maan 

De periode van Nieuwe Maan is een bijzondere maanfase. Ze lijkt er niet te zijn, maar niks is minder waar. Onbeschenen door de zon en donker staat ze aan de hemel, maar haar vrouwelijke energie werkt gewoon door. Wel is haar kracht het laagst nu. Elke Nieuwe Maan is een nulpunt en een nieuw begin, vanuit ´onzichtbaar en donker´ groeit ze vanaf dit moment weer uit tot een hoogtepunt van licht en vrouwelijke creatiekracht. Het is een tijd van wedergeboorte na een adempauze. 

Nieuwe Maan nodigt je uit om even stil te staan, naar binnen te keren, te mediteren, te vasten en nieuwe plannen te maken vanuit je hart. Wat zijn je hartverlangens? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En wat heb je daarvoor nodig? Voel het, zet je intentie (vanuit vertrouwen, overvloed en zuiverheid) en wens het met Nieuwe Maan! Je intentie is belangrijk. Intenties die niet zuiver zijn of gebaseerd zijn op angst (bijv. angst voor tekort) zullen niet of nauwelijks tot bloei kunnen komen. Als je je op liefde en vertrouwen richt, laat je deze hogere frequenties verder groeien. Vergelijk het met het groeiproces van
een zaadje. 

Wij geloven erin dat je je dromen en intenties extra kracht bij kunt zetten door ze op te schrijven, te schilderen, tekenen of uit te spreken. Alles is namelijk energie en met elkaar verbonden. Ga voor de spiegel staan, open je hart voor de liefde voor jezelf, de aarde en het universum, laat deze door je lichaam stromen en zeg je wensen hardop terwijl je jezelf recht in de ogen ‘vensters van de ziel’ kijkt. 

Je zou je eigen Nieuwe Maan ritueel kunnen maken, bijvoorbeeld met edelstenen. Kies intuïtief welke stenen je wilt gebruiken. Je kunt een cirkel van edelstenen en/of kaarsen maken, de stenen in je handen houden of ze op je chakra’s plaatsen. Doe wat voor jou goed voelt.

Voordat je aan het ritueel begint, kun je de ruimte nog even reinigen met salie, palo santo (heilig hout) of met licht van de Bron. Visualiseer tijdens het branden van palo santo en of salie hoe alles in je woning of praktijkruimte gezuiverd wordt. Dat geeft een heerlijk opgeruimd gevoel.

• Nieuwe maan intenties en wensen opschrijven
• Naar binnen keren en reflectie
• Nieuwe ideeën
• Ceremonie Ruimte reinigen
• Lucky box; beschrijf de dagen met gouden randen en bewaar je hoogtepunten
• Geschikt moment voor zelfzorg: een warm bad of ontspannende massage

‘Plant the seeds of tomorrow from trust and a loving and abundant heart.’

Volle maan

De energie van de maan komt tot een hoogtepunt. De maan is nu op haar krachtigst en helemaal ‘vol’. De cirkel is rond. Het is een periode van afronding, voltooiing, manifesteren en oogsten. Deze energie helpt je ook om los te laten wat jou niet meer dient. Denk aan verdriet, boosheid, verslaving, teleurstelling, schaamte, etc. Het is een ideale periode voor vergeving, loslaten van wrok. Kijk eens terug op de afgelopen maand. Zijn er gesprekken of situaties geweest waarin je je boos of gekwetst voelde? Roep de Volle Maan – in al haar licht, vrouwelijke kracht en koestering – aan, voel haar moederlijke energie en laat liefdevol los. Dan bevrijd je jezelf van negatieve, stagnerende energie, die in je lichaam vast kan gaan zitten en allerlei klachten op termijn kan veroorzaken. 

En sta tijdens de Volle Maan eens stil waarvoor je dankbaar bent. Voor wie of wat ben je dankbaar? Welke successen heb je de afgelopen maand geboekt? Welke zaadjes/dromen zijn uitgekomen?

Vergeving en dankbaarheid zijn de sleutels tot innerlijke vrede en geluk, die je tijdens de Volle Maan extra kunt bekrachtigen. Wees je bewust van de cadeautjes vanuit het universum, toeval bestaat niet, het valt je toe.

De Volle Maan is een ideale tijd voor rituelen en het opladen van je edelstenen. Leg je stenen buiten in het maanlicht of voor het raam. Of je zou onze New Moon Salie of Full Moon Rozen spray kunnen gebruiken om
de stenen te reinigen van negatieve energie.

Je kunt een ‘loslaatritueel’ of meditatie doen met anderen met edelstenen en vuur. Voel maar welke stenen je wilt gebruiken. Het is fijn om tijdens de Volle Maan samen te komen, vrouwelijke energie te bundelen, te zingen en te dansen rondom vuur in het licht van de Volle Maan. Schrijf op wat je los wilt laten en gooi het met liefde en dankbaarheid in het vuur, zodat het kan transformeren naar ‘licht en stof’; het begin van alle creatie. Zo maak je ruimte voor het nieuwe,dat je in je leven wilt verwelkomen. Mocht je dit met een mooie groep vrouwen en/of mannen samendoen, kan dit heel verbindend werken.

 

Laatste Volle Maan tip: maak krachtig en helend maanwater. Zet je intentie op papier en plak of leg deze op of onder een fles water of karaf (die je af kunt sluiten). Zet deze in de nacht van de Volle maan buiten en laat het water opladen. Lukt het niet om een fles buiten te zetten, dan kun je deze voor het raam zetten in het maanlicht. ’s Morgens kun je het maanwater drinken. Het kan je vrouwelijke energie versterken en werkt zuiverend. Je kunt het water ook gebruiken voor het reinigen van edelstenen en sieraden. 

• Volle Maan intenties en wensen opschrijven
• Naar binnen keren en reflectie
• Loslaten en dankbaarheidSpullen opruimen
• CeremonieEdelstenen reinigen en opladen
• Maanwater maken
• Lucky box; beschrijf de dagen met gouden randjes en bewaar je hoogtepunten
• Geschikt moment voor zelfzorg: een warm bad of ontspannende massage

‘Let go of what no longer serves you. And make your heart a grateful heart and magnet for miracles.’

De manen per jaar

Januari – Wolfmaan/ Sneeuwmaan

De eerste Volle Maan van het jaar staat al duizenden jaren bekend als de Wolfmaan of Sneeuwmaan. In deze periode wordt in sommige streken veel wolvengehuil gehoord en het landschap was vaak besneeuwd. Lang werd gedacht dat de wolven huilden van de honger. Maar tegenwoordig weten we dat ze met elkaar communiceren en op deze manier hun territorium afbakenen. Deze maan heeft een mannelijke, dominante energie en kan jou triggeren om je eigen space te begrenzen, bewaken en veilig te stellen.

Februari – IJs- of Hongermaan 

De Volle Maan in februari heeft verschillende namen en verwijst naar de winter in het Noordelijk halfrond. In deze periode was het vroeger een tijd van honger en bittere kou. Deze maan verwijst ook naar de zuiverheid, reinheid en de rustige uitstraling van ijs. De natuur en het dierenrijk zijn in een diepe winterslaap. Het is een periode van stilstaan, naar binnen keren en zuiveren. Is er iets waarmee je in het reine wilt komen? Roep dan deze maan aan. Leuk weetje is dat februari als enige maand soms geen Volle Maan heeft. Dat geldt niet voor 2023, dan is er een Volle Maan op 5 februari. 

Maart – Kraai- of Wormmaan

Deze Volle Maan van maart heeft een eigenaardige, mysterieuze energie – die past bij de kraai – en rondom de lente equinox aan de hemel verschijnt. Oude culturen geloofden dat deze maan speciale krachten had en de groei van planten en gewassen op gang bracht. De maand maart is vernoemd naar Mars, die weer verband houdt met actie, dood en wedergeboorte, wederopbouw en groei na een donkere periode. Deze Volle Maan markeert het einde van de winter en het begin van de lente. De natuur komt weer tot leven. De eerste tekenen van geplante zaadjes
worden zichtbaar. Welke zaadjes komen er voor jou uit? En wat wil jij de komende tijd verder laten groeien en bloeien? 

April – Roze of Wilde Ganzen Volle Maan

In april spreken we van de roze maan. Deze maan is niet echt roze, maar door onze voorouders vernoemd naar een roze wilde bloem die in deze periode groeit. De roze maan is vaak de eerste Volle Maan van de lente na de lente equinox. In deze periode wordt ook Pasen gevierd: op de eerste zondag na de eerste Volle Maan van de lente. Tijdens Pasen zoeken en eten we eieren, die een nieuw begin en nieuw leven symboliseren. In de natuur krijgen bomen weer bladeren en er worden veel dieren geboren. Wat wil jij geboren laten worden in jouw leven en in de wereld?  

Mei - Bloemen-, plant- of grasmaan

De maand mei is een bloei- en groeimaand. Bomen, planten en bloemen komen in bloei. Het is een drukte van jewelste in de natuur. Bijen en vlinders zoemen en fladderen rond en de eerste jonkies vliegen uit het nest. De natuur is eind mei op zijn mooist en (kleur)rijkst. De boeren kunnen in deze maand vaak voor het eerst grasmaaien, vandaar de benaming grasmaan. De natuur bereidt zich langzaam voor op de warmte en het licht van de zomer. 

Juni – Aardbeien- en roosmaan 

Juni is de zomermaand en de maand van de zonnewende: kortste nacht en langste dag. De Solstice of midzomernacht is een hoogtepunt van licht en een boost van energie, die je even optilt en een gevoel van
superpower geeft. Omdat in het Noordelijk halfrond de eerste aardbeien in juni rijpen en de rozen in bloei komen, wordt deze maan aardbeien- en roosmaan genoemd. Rozen zijn het symbool van liefde, zachtheid, schoonheid en zelfzorg. Juni is een maand om extra lief en zacht voor jezelf en anderen te zijn. En te genieten van al het moois van moeder aarde. 

Juli – Hert- of dondermaan

Onze voorouders noemden deze Volle Maan de ‘buck moon’, omdat mannetjesherten in deze periode een nieuw gewei krijgen. Het oude gewei stopt met groeien in juli, droogt in en komt langzaam los van het voorhoofd. In juli (en ook augustus) is het volop zomer in het Noordelijk halfrond. Een bloedhete, broeierige zomerdag wordt vaak afgesloten met fikse onweersbuien en ander onbestendig weer. Dan kan het flink weerlichten en donderen. Deze ‘elektrische energie’ kan een gevoel van ontlading en doorbraken geven. 

Augustus – Groene mais of steurmaan

Deze Volle Maan werd door de indianen ‘green corn moon’ en ‘sturgeon moon’ genoemd. Het was het teken in augustus dat de mais bijna geoogst kon worden. De kolven die nog net groen waren, stonden op het punt om rijp (goudgeel) te worden. De verwijzing naar ‘steur’ heeft ermee te maken dat in deze periode veel van deze zoetwatervissen gevangen werden.

September – Oogst- of maismaan

September is de oogst- of maismaand. Het fruit aan de fruitbomen en de mais zijn voldoende gerijpt en kunnen geoogst worden. Het is een tijd van dankbaarheid, vreugde, zegeningen en het leven vieren. Nog altijd zijn er oogstfeesten waarin de oogstopbrengst wordt gevierd en de natuur bedankt. De Volle Maan in september wordt ook nog equinox maan genoemd. Deze maan valt het dichtst bij het begin van de herfst, die astronomisch op 23 september begint. We trekken weer langzaam van buiten naar binnen en willen het in huis weer gezellig en knus maken. Wat kun jij oogsten? Waar ben je dankbaar voor? Wat wil je vieren? En wie of wat wil je bedanken? 

Oktober – Blad vallende maan

Deze Volle Maan is om de drie jaar ook oogstmaan, afhankelijk of deze aan het begin of einde van de maand valt. De tijd tussen het ondergaan van de zon en het opkomen van de maan is in oktober kort, vergeleken met andere Volle Manen. Het licht is verfijnd in deze periode van de opkomende maan en ondergaande zon. Planten en bomen verliezen steeds meer hun bladeren. De natuur heeft in oktober het allermooiste bonte kleurenpalet. 

November – Bever-, offer-, ijsvormende of bloedmaan

In november bouwen de bevers dammen in het water, voordat ze in winterslaap gaan en tijdelijk verdwijnen. Dan kon er even niet meer op bevers gejaagd worden. November was ook de offermaand van de Indianen. Dieren werden geslacht als teken van dankbaarheid en verering van de goden. Daarom wordt deze maan ook wel offer- en bloedmaan genoemd. Het is een mooi moment om na te denken in hoeverre jij je voor iets of iemand hebt opgeofferd en hoe je het anders zou kunnen doen uit liefde voor jezelf en de ander. 

December – Koude maan en maan van de langste nacht

December luidt de winter in op het Noordelijk halfrond. De kans op koud(er) weer en nachtvorst wordt vanaf nu groter. Astronomisch begint de winter op 21 december. Op deze dag vindt de winterzonnewende plaats: kortste dag en langste nacht. Na de winterzonnewende worden de nachten weer langzaam korter en de dagen langer. Tijdens Kerst – dan hebben we de donkerste dagen van het jaar gehad – wordt de terugkeer van het licht gevierd. De Volle Maan in december staat in het teken van de winter, naar binnen keren en het lengen van de dagen.

Tekens van de dierenriem: polariteit, categorie, element, organen en planeten

We kennen allemaal de twaalf tekens van de dierenriem, ‘sterrenbeelden’ in de volksmond. Deze hebben hun eigen kenmerken, karaktereigenschappen, polariteiten, kwaliteiten en verbindingen. De maan volgt haar baan van zo’n 28/29 dagen door de twaalf tekens van de dierenriem. Ieder teken is gelinkt aan organen of een gebied in het lichaam en één of meerdere planeten. De astrologie kijkt vanaf het hoofd tot en met de tenen. Afhankelijk van de stand van de maan (in één van de tekens) zijn per dag bepaalde organen, lichaamsdelen en lichaamszones extra gevoelig. Dat geldt voor iedereen, ongeacht je eigen sterrenbeeld. 

 

Polariteit
Een teken kan yin (vrouwelijk) of yang (mannelijk) zijn. Hiermee wordt niet bedoeld of je mannelijk of vrouwelijk in het leven staat of dat het ene teken positiever ‘beter’ is dan het andere, maar het gaat over je manier van handelen en denken. Mannelijke/ yang tekens zijn over het algemeen extraverter, meer actiegericht en op de buitenwereld gericht. Vrouwelijke/ yin tekens zijn vaak introverter, ontvankelijker en hebben meer behoefte om naar binnen te keren. 

Mannelijke/ Yang tekens: Ram, Tweelingen, Leeuw, Weegschaal, Boogschutter en Waterman.

Vrouwelijke/ Yin tekens: Stier, Kreeft, Maagd, Schorpioen, Steenbok en Vissen. 

Categorie
Er zijn drie soorten categorieën sterrenbeelden die gelinkt zijn aan de jaargetijden: kardinaal, vast of beweeglijk. 

Kardinale tekens
Deze tekens worden ook wel de hoofdtekens genoemd. Ze nemen van nature de leiding, houden van verandering, nemen initiatief en starten graag nieuwe dingen op. Kijkend naar de jaargetijden, dan luiden de kardinale tekens de verschillende seizoenen in. Ram kondigt de lente aan, Kreeft de zomer, Weegschaal de
herfst en Steenbok de winter. 

Vaste tekens
De vaste tekens worden zo genoemd, omdat ze stevig en stabiel staan. Je duwt ze niet zomaar ‘los’ en om. Ze staan op het hoogste punt in het seizoen. Vaste tekens zijn vastberaden, honkvast en trouw. Als ze hun zinnen ergens op hebben gezet, gaan ze er helemaal voor. Ook hebben ze over het algemeen een kalme uitstraling. Verandering vinden ze niet zo prettig. Vaste tekens: Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman. 

Beweeglijke tekens
De beweeglijke tekens zijn het meest flexibel en veranderlijk en bewegen zich tussen de seizoenen in. Ze zijn vaak in beweging (en kunnen daardoor rusteloos zijn), vinden veel dingen leuk, houden van afwisseling en kunnen soms impulsief reageren. Deze tekens zijn meester in nieuwe ideeën bedenken en multitasken, maar vinden het lastig om af te maken waaraan ze zijn begonnen. Ze houden niet van hokjes, routine en starre gedachten. Beweeglijke tekens: Tweelingen, Maagd, Boogschutter
en Vissen. 

 

Element
Behalve de polariteit en categorie van je sterrenbeeld, zijn er ook nog vier elementen van toepassing op je teken: aarde, lucht, water en vuur.

Aarde
Aardetekens zijn harde werkers, verantwoordelijk, nuchter en – hoe kan het ook anders – lekker down-to-earth. Ze staan stevig met twee voeten op de grond en houden van de aardse geneugten. Lekker eten, fancy spullen, intimiteit en al het andere moois op aarde. Ook zijn ze betrouwbaar en realistisch. Geen poppenkast en mooie praatjes: ‘what you see, is what you get’ en ‘het is zoals het is’. Wel zijn ze wat meer gehecht aan zekerheid en vaste gewoontes. Verandering kan ze van slag maken. Ze kunnen koppig en vasthoudend zijn als vertrouwde terreinen bedreigd
worden. Aardetekens: Stier, Maagd en Steenbok.

Lucht
Luchttekens zijn de snelle denkers, sterk in communicatie, veranderlijk en flexibel. Het zijn de vlinders van de dierenriem. Ze fladderen snel en gemakkelijk van het een naar het ander. Hebben vaak honderd ideeën (waarvan de helft in schoonheid sterft), een brede interesse en houden van gezelligheid en mensen om zich heen. Luchttekens trekken graag hun eigen plan, vrijheid en onafhankelijkheid zijn belangrijk. Ze kunnen te veel in hun hoofd zitten en behoorlijk wispelturig zijn, waardoor ze voor anderen wat ongrijpbaar kunnen zijn. Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal en Waterman.

Water
Water staat symbool voor
gevoel, emoties, zuiverheid en flow. Watertekens zijn sensitief, emotioneel, intuïtief en empathisch. Ze hebben veel liefde in zich en willen graag voor anderen zorgen. Doordat ze zoveel voelen van anderen en daarop inspelen – en soms hun eigen grenzen overschrijden – kunnen ze sneller overprikkeld en overbelast raken. Dan kunnen ze als zelfbescherming hun pantser uitzetten, waardoor ze hun ware gevoelens niet laten zien of van zich af steken en bijten. Watertekens houden niet van een strakke planning en vaste gewoontes. Ze leven het liefst in het nu en ritme van de dag. Het ene moment stromen ze snel als een kolkende rivier en het andere moment kabbelen ze als een vredig beekje. Watertekens: Kreeft, Schorpioen en Vissen.

Vuur 
Vuurtekens houden van actie, avontuur, uitdaging, competitie en passie. Het zijn geboren leiders, inspirators en willen graag winnen. Ze zijn enthousiast, staan positief in het leven, kunnen goed voor zichzelf zorgen en zijn echte levensgenieters. 
Daarnaast hebben ze veel zelfvertrouwen, wat af en toe kan en neigen tot trots, arrogantie en koninklijk (diva)gedrag. Prachtige
eigenschappen van vuurtekens zijn hun warmte en vrijgevigheid. Ze hebben een hart van goud. Behalve ontvangen, delen ze ook graag hun liefde, kennis en wijsheid. Vuurtekens: Ram, Leeuw en Boogschutter. 

Sterrenbeelden

Ram 21 maart – 20 april  

Polariteit: mannelijk/ yang
Categorie: kardinaal
Element: vuur
Organen: hoofd, hersenen en ogen
Planeet: Mars

Ram is het eerste (kardinale) teken van de dierenriem, aan het begin van de lente. De Ram is een krachtig teken dat houdt van actie, uitdaging, presteren en competitie. Het zijn ondernemers en pioniers in hart en nieren. Dit teken betreedt onbevreesd nieuwe paden, gaat recht op zijn doel af en wil graag de beste zijn. De lat ligt vaak hoog, voor zichzelf en anderen, en strijd en conflicten worden niet uit de weg gegaan. De Ram kijkt niet weg, maar gaat het aan! 

Organen: hoofd, hersenen en ogen

De Ram houdt verband met het hoofd. Als de maan in Ram staat, kan je hoofd overheersen en heb je meer kans op piekeren, hoofdpijn en migraine. De Ram wil het liefst doordenderen, maar mag af en toe gas terugnemen. Zo worden kopzorgen, stress en burn-out voorkomen. Een ontspannende hoofdmassage doet wonderen.

Stier 21 april – 21 mei
Polariteit: vrouwelijk/ yin
Categorie: vast
Element: aarde
Organen: strottenhoofd, spraakorganen, tanden, hals, kaak, amandelen en oren
Planeet: Venus 

Stier houdt van stabiliteit en (financiële) zekerheid en gaat verandering liever uit de weg. Dit teken vervolgt het liefst in alle rust zijn vertrouwde weg, zonder gekkigheid en onverwachte wendingen. De Stier is een echt aardeteken en voelt zich sterk verbonden met de aarde, de natuur en zijn lichaam. Stieren houden van het leven en mooie dingen, ze hebben oog voor schoonheid. Ze hebben vaak een zacht en liefdevol karakter. Ze worden niet snel boos, maar als ze boos worden, dan kun je beter maken dat je wegkomt.

Organen: strottenhoofd, spraakorganen, tanden, hals, kaak, amandelen en oren

Stier is verbonden met het KNO-gebied van ons lichaam. Vooral de hals en keel zijn gevoelig bij de Stier. Als de maan in Stier staat, kunnen je stembanden makkelijker overbelast raken, waardoor je je stem kwijt kunt raken. En je bent vatbaarder voor keelpijn, keelontsteking en verkoudheid. Zelfzorg is op deze dagen extra belangrijk. Drink een kop thee met verse honing, doe een warme sjaal om tijdens gure dagen en ga lekker lang in bad liggen.

Tweelingen 22 mei – 21  juni 
Polariteit: mannelijk/ yang
Categorie: beweeglijk
Element: lucht
Organen: schouders, armen, handen en longen
Planeet: Mercurius 

Tweelingen zijn de snelste denkers en multitaskers van de dierenriem. Ze kunnen razendsnel schakelen en meerdere dingen tegelijk doen. Dit teken is enthousiast, sociaal, altijd in beweging, leergierig en op zoek naar nieuwe impulsen. De raderen in hun hoofd draaien op topsnelheid, waardoor ze te veel in hun hoofd kunnen zitten en soms oppervlakkig, gehaast en onrustig kunnen zijn. Ook kunnen ze snel op iets uitgekeken zijn, wat dit teken wispelturig maakt. Vandaag kan het nog een dikke ‘ja’ zijn, maar de volgende dag alweer een ‘nee’, omdat de nieuwigheid
ervan af is. Maar een ding is zeker: met een Tweeling aan je zijde, is het nooit saai en ‘binnen de lijntjes’. 

Organen: schouders, armen, handen en longen

Tweelingen zijn vaak in beweging, dat geldt ook voor handen en armen. Ze praten vaak met hun hele lijf en kunnen te veel op hun schouders nemen. Doordat ze veel in hun hoofd zitten, kunnen ze wat hoger in hun ademhaling zitten, waardoor de longen en ademhaling om extra aandacht vragen. Als de maan in Tweelingen staat, kunnen je longen gevoeliger zijn. Tips: mediteren om uit je hoofd te gaan en te ontspannen en ga lekker naar buiten, frisse lucht inademen.

Kreeft 22 juni – 22 juli 
Polariteit: vrouwelijk/ yin
Categorie: kardinaal
Element: water
Organen: borst(en), longen, maag, lever en galblaas
Planeet: Maan

De Kreeft is de moeder van de dierenriem. Dit emotionele
waterteken is liefdevol, intuïtief, empathisch en zorgzaam. Het gezin en hun familie – in het bijzonder hun kinderen – staan op de eerste plaats, die ze koesteren en instinctief beschermen met hun krachtige scharen. Loslaten van hun kinderen kan een dingetje zijn. Veiligheid is belangrijk. Bij gevaar, stress en wanneer ze zich gekwetst voelen, trekken ze zich terug in hun harde pantser en kunnen ze flink uithalen. Doordat de Kreeft vooral op de behoeften van het gezin gericht is, kan dit teken zich behoorlijk wegcijferen en uitputten. Terwijl de gevoelige Kreeft juist zelf rust en ruimte nodig heeft om bij te komen en tanken. Zelfzorg en alleen-tijd zijn een must.

Organen: borst(en), longen, maag, lever en galblaas

De Kreeft staat erom bekend makkelijk last van de maag en spijsvertering te hebben. Bij te veel en te vet voedsel kunnen ze klachten hebben, zoals brandend maagzuur, de hik en andere oprispingen. Ook kunnen de gal en lever opspelen als de Kreeft zijn woede binnen zijn pantser houdt en lichamelijk opslaat. Maan in Kreeft kan je extra emotioneel maken en oude pijn triggeren, zodat deze loskomt. Een gezond en regelmatig eetpatroon en meditatie zijn aan te bevelen. 

Leeuw 23 juli – 22 augustus 
Polariteit: vrouwelijk/ yin
Categorie: vast
Element: vuur
Organen: hart, middenrif, rug, bloedsomloop en slagaderen 
Planeet: Zon 

De Leeuw wordt niet voor niks de koning van de dieren genoemd, ook van de dierenriem. Dit inspirerende en passievolle teken is krachtig, warm, liefdevol, creatief, gul en een echte leider. De Leeuw blaakt van het zelfvertrouwen, kijkt vooruit, geeft duidelijk zijn grens aan – tot hier en niet verder en durft risico’s te nemen. Leeuwen hebben vaak een natuurlijk(e) autoriteit en charisma. Ze houden ook van spelen, het hoeft allemaal niet zo zwaar en serieus te zijn.  En ze shinen graag in de spotlights, waardoor ze af en toe een tikkeltje arrogant en theatraal ‘een drama queen’ kunnen zijn. Diva gedrag of niet, de leeuw is ook de onbetwiste koning van het hart en laat vele harten sneller kloppen. 

Organen: hart, middenrif, rug, bloedsomloop en slagaderen 

Het zal geen verrassing zijn dat de Leeuw verbonden is het met hart, de bloedsomloop en slagaderen, vooral de aorta. Als de maan in Leeuw staat, wordt gezegd dat het hart gevoeliger is. Dit teken is daarom gevoeliger voor spanning, stress en hartzeer. Ontlaad, ontspan en beweeg voldoende. Ga de natuur in, laat je masseren en ga je passie achterna! 


Maagd 23 augustus – 22 september

Polariteit: vrouwelijk/ yin
Categorie: beweeglijk
Element: aarde
Organen: spijsverteringsorganen, zenuwen, milt en alvleesklier
Planeet: Mercurius 

De Maagd is het meest geordende, nette en efficiënte teken van de dierenriem. Dit verantwoordelijke teken houdt van structuur en regelmaat en heeft zijn/haar zaakjes op orde. De Maagd gruwelt van chaos, rotzooi en nutteloze spullen. De kledingkast wordt het liefst op kleur ingericht en less is more. Dit teken is nuchter, staat met twee voeten op de grond, weet van aanpakken en houdt niet van poespas. Niet klagen en te veel ‘lullen’, maar doen wat er nodig is. Daarnaast horen zuiverheid, dienstbaarheid (voor de maatschappij) en bescheidenheid bij de Maagd. Dit aardeteken mag er wel voor waken het leven niet te zwaar en serieus te maken. Geniet van elke dag. En goed is goed, weg met perfectie en die torenhoge lat. 

Organen: spijsverteringsorganen, zenuwen, milt en alvleesklier

Maagden staan over het algemeen bekend om hun goede gezondheid en balans. Dit teken is verbonden met het buikgebied, met name de spijsvertering, en de zenuwen. Ze zijn gebaat bij een gezonde levensstijl. Alcohol en ongezond eten nemen ze van nature al minder, omdat ze weten dat hun lichaam daarop niet goed reageert. Door hun perfectionisme kunnen ze af en toe gestrest en gespannen zijn. Maan in Maagd kan je wat pietluttig en neurotisch maken. Meditatie, yoga,
beweging en de natuur zorgen voor rust en ontspanning. 

Weegschaal 23 september – 22 oktober 
Polariteit: mannelijk/ yang
Categorie: kardinaal
Element: lucht
Organen: heupen, nieren en blaas 
Planeet: Venus 

De charmante Weegschaal houdt van balans, harmonie, rechtvaardigheid, verbinding en schoonheid. Onrecht is not done voor dit goudeerlijke teken. Weegschalen zijn vaak te vinden in publieke functies en strijden tegen onrecht in de wereld. Ook conflicten geven spanning. Weegschalen streven naar vrede en een harmonieuze connectie en zijn bereid om daarvoor hun eigen behoeften en idealen op te geven. Waardoor ze zichzelf kunnen verliezen en uit balans kunnen raken, omdat hun eigen weegschaal van geven en nemen niet meer in evenwicht is. Eindeloos wikken en wegen horen ook bij de Weegschaal. Beslissingen nemen kan daardoor lastig zijn. Ze willen het graag voor iedereen goed doen, wat helaas onmogelijk is. De uitdagingen voor de Weegschaal zijn zelfliefde, leren ontvangen en vaker nee zeggen. Energie- en inspiratieboosters zijn kunst, muziek, creativiteit en andere artistieke uitingen.

Organen: heupen, nieren en blaas  

Het onderstel is gevoelig bij de Weegschaal. Als ze te lang of verkeerd zitten, kunnen ze last van hun heupen en bekken krijgen. En de nieren en blaas kunnen sneller opspelen, denk aan blaasontstekingen en ontstekingen van de urineleiders. Gezond eten en voldoende water drinken zijn belangrijk. Let op met kou en zitten op een koude ondergrond. Warmte, een infraroodlamp, een dagje sauna en een warm bad zijn extra heilzaam. 

Schorpioen 23 oktober – 21 november    
Polariteit: vrouwelijk/yin
Categorie: vast
Element: water
Organen: geslachtsorganen en urinewegen
Planeten: Mars en Pluto 

Schorpioen schuwt het donker niet en gaat dieper dan diep. Dit intense teken is zeer intuïtief, gevoelig en instinctief. Dit sensitieve waterteken voelt meteen ‘aan zijn water’ of iets wel of niet klopt en doorziet het hele plaatje. Een Schorpioen houd je niet zomaar voor de gek. Ook zijn mensenkennis is feilloos. Als hij ergens over twijfelt, dan gaat de Schorpioen op onderzoek uit en zoekt geheimen en mysteriën tot op de bodem uit. Eigen gevoelens en emoties houden ze liever verborgen onder een soms wat hard en kil pantser. Ze kunnen koel en gesloten overkomen, terwijl ze diep van binnen sterke emoties hebben en passievol zijn. Als een Schorpioen je vertrouwt, dan gaan ze voor je door het vuur en hebben ze je lief met heel hun hart. Maar kwets ze
niet, want ze kunnen lang boos – zelfs rancuneus – blijven en je
venijnig instinctief (blijven) steken. 

Organen: geslachtsorganen en urinewegen

Voorplanting (overleven), seksdrive en de blaas zijn verbonden aan de Schorpioen. Als de maan in Schorpioen staat, kun je meer last hebben van je menstruatie. Deze kan onregelmatiger zijn en je kunt meer krampen en bloedstolsels hebben, vooral rond Volle Maan. Tips: vrij met passie én zachtheid en wees je ervan bewust dat je een energetische connectie met iemand maakt tijdens de daad. Pas ook op met kou, tocht, pittig en zwaar voedsel.


Boogschutter 22 november – 21 december 
Polariteit: mannelijk/yang
Categorie: beweeglijk
Element: vuur
Organen: bovenbenen en aderen
Planeten: Jupiter  

De Boogschutter is over het algemeen een rasoptimist, houdt van het leven, gezelligheid en reizen. Dit teken kijkt graag vooruit en is vol vertrouwen. Zijn pijlen zijn vaak gericht op een toekomstig doel wat hij graag wil bereiken. Boogschutters houden van diepzinnigheid en zijn vaak op zoek naar antwoorden op levensvragen. Ze voelen zich aangetrokken tot filosofie, het grote kosmische plaatje, onderwijs en andere culturen. Vrijheid, avontuur en speelsheid zijn belangrijk voor de veranderlijke Boogschutter. Deze levensgenieter houdt van lekker flierenfluiten op zijn tijd en is wars van betutteling, regels en verplichtingen, die zijn vrijheid en plezier in de weg staan. Hamer niet op verantwoordelijkheid en precisie bij de Boogschutter, dan kan hij letterlijk zijn koffers pakken en vertrekken naar verre oorden.

Organen: bovenbenen en aderen

De Boogschutterzone zijn de heupen, dijen en aderen. Als de maan in Boogschutter staat, is de kans groter op beenbreuken. Boogschutters houden vaak van sport en merken snel resultaat, zoals conditie en spieropbouw. Voorkom te lange wandelingen en inspanningen van de benen. En beperk vet en zwaar voedsel, zodat de aderen gezond blijven.

Steenbok 22 december – 19 januari 
Polariteit: vrouwelijk/ yin
Categorie: kardinaal
Element: aarde
Organen: knieën, botten, gewrichten en huid
Planeet: Saturnus 

De krachtige Steenbok is het meest verantwoordelijke teken van de dierenriem. Hij is gefocust, ambitieus en werkt hard. Steenbok is lekker aards en praktisch. Maak het niet te wollig voor dit teken, gewoon schouders eronder en gaan. De Steenbok houdt van structuur, zekerheid, plannen en organiseren. Hij werkt het liefst zo doelgericht en efficiënt mogelijk. Het is niet voor niks dat vele Steenbokken door hun enorme drive succes in hun werk hebben. Maar ze kunnen er soms in doorslaan en oververantwoordelijk, star en wat gevoelloos worden. Werk is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste van het leven. Spring eens uit de band, geniet vaker en voel wat je echt nodig hebt. 

Organen: knieën, botten, gewrichten en huid 

De Steenbok is verbonden met de knieën, die wat gevoeliger kunnen zijn. Daarnaast kan dit teken meer last hebben van huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis. Als de maan in Steenbok staat kunnen je botten en huid gevoeliger zijn. Vermijd grote inspanningen van de rug en de knieën. Een ontspannende massage geeft een momentje rust en stressverlichting voor de hard werkende Steenbok. 

Waterman 20 januari – 18 februari 

Polariteit: mannelijk/ yang

Categorie: vast
Element: lucht 
Organen: onderbenen en aderen   
Planeet: Saturnus en Uranus 


De idealistische en vrijgevochten Waterman weet wat hij wil en waarvoor hij staat. Vrijheid, liefde en verbinding staan hoog in het vaandel. De Waterman is een echte verbinder en functioneert goed in groepen. De Waterman voelt zich prettig in een baan voor de gemeenschap, waarin hij zijn humanistische visie kwijt kan. De energie van de Waterman wordt niet voor niks de energie van de nieuwe tijd genoemd, waarnaar we onderweg zijn. Dit teken zegt dan ook: niet ik, maar wij, voor het hoogste collectieve goed. Wij zijn namelijk allemaal één. De Waterman houdt niet van regels en verplichtingen en deinst er niet voor terug om tegen de stroom en massa in te gaan als hij er anders over denkt. Vaak zijn Watermannen intellectueel en technisch goed onderlegd. Ze voelen zich aangetrokken tot de wetenschap en technologie. Daar kunnen ze met hun onconventionele aanpak en visie een frisse wind laten waaien. Dit luchtteken mag er wel op letten dat ze niet te veel in hun hoofd gaan zitten en zich laten leiden door een te groot intellectueel ego. Er zijn meer wegen – en waarheden – die naar Rome leiden.


Organen: onderbenen en aderen   

Waterman regeert over de onderbenen: vanaf de knieën tot en met de enkels. De aderen in de onderbenen kunnen gevoeliger zijn, denk aan spataderen. Forceer het onderlichaam niet tijdens het sporten. Neem een bad met Himalaya zout of magnesium of plan een dagje sauna als de maan in Waterman staat.


Vissen 19 februari – 20 maart  

Polariteit: vrouwelijk/yin

Categorie: beweeglijk 
Element: water 
Organen: voeten en tenen    
Planeet: Jupiter en Neptunes  


Vissen is het laatste teken van de dierenriem. Dit zorgzame waterteken is supergevoelig, liefdevol – hebben zoveel liefde in zich -, emotioneel en intuïtief. Ze houden van romantiek en koesteren ware liefde. Vissen kunnen voelen als de beste, wat ze soms kan overweldigen, omdat sferen en emoties van anderen binnenknallen. Dan kunnen ze zich afsluiten, terugtrekken of willen ontsnappen uit de gewone wereld. Veel Vissen hebben een rijke innerlijke belevingswereld en fantasie, wat de ideale voeding is voor schrijven, poëzie en kunst.  Ze voelen zich aangetrokken tot magie, sprookjes en mythische figuren. Daardoor kunnen ze gevoeliger zijn voor verslavingen. Series kijken en gamen – even vluchten uit de realiteit van alle dag – is een uitlaatklep. Vissen voelen zich met hun grote hart en zachte karakter op hun plek in een baan waarin ze vanuit hun hart kunnen werken en er ruimte is voor creativiteit. 


Organen: voeten en tenen    

Vissen is de hekkensluiter van de astrologische cyclus en is verbonden met de onderkant van ons lichaam: voeten en tenen. Onze voeten weerspiegelen onze gezondheid. Goede voeding en voldoende ontspanning zijn een must voor de sensitieve Vissen. Zorg daarnaast voor comfortabele schoenen en verzorg je voeten goed. Geef je voeten een bad met weldadige oliën en kruiden, smeer ze lekker in of laat ze masseren als de maan in Vissen staat.

Eigenschappen van de planeten

Zon: heerst over Leeuw
De Zon is de vader, het mannelijke, levenskracht en licht. De zon is in jouw horoscoop, net zoals in ons zonnestelsel, het centrum. Het is je
identiteit, wie jij in je diepste kern bent, los van aangeleerd gedrag. De zon vertelt je wie je nu bent en waar je naartoe wilt. Hij geeft richting en leidt je naar je ware bestemming in dit leven. Wat wil je ontwikkelen en ontplooien in jezelf? Welke doelen wil je bereiken? En wat heb je daarvoor nodig? De zon geeft ook aan waar je blij van wordt en je het allerliefst doet.

Maan: heerst over Kreeft
De maan is de moeder, het vrouwelijke, gevoel, emotie en intuïtie. In de astrologie heeft de maan een sterke invloed. Volle Maan is het hoogtepunt van vrouwelijke creatiekracht. De maan is ook gelinkt aan cycli (menstruatie en eb en vloed), verzorging, moederlijke geborgenheid, koestering, instinct en geheimen. Wat heb je nodig om je veilig te voelen, om vrijelijk jezelf te kunnen zijn? Welke blokkades en gedragspatronen ervaar je? En wat zit er nog in het donker (jouw zwarte maan)? De maan zegt ook iets voor de band met je moeder en beïnvloedt de manier waarop je vaak onbewust op je omgeving reageert.

Mercurius: heerst over Tweelingen en Maagd 
Mercurius is de planeet van beweging, communicatie, intellect en onderwijs en wordt ook wel de ‘divine messenger’ genoemd. De planeet geeft aan hoe je praat, schrijft, leert en denkt. Praat en leer je snel of heel langzaam? Schrijf je netjes of slordig? Ook geeft deze planeet aan wat je grootste interesses zijn en waar je dus veel over nadenkt.

Venus: heerst over Stier en Weegschaal 
Venus is de planeet van liefde voor de ander en jezelf, schoonheid (en soms ook een tikkeltje ijdelheid), vruchtbaarheid, romantiek en seksualiteit. Door wie of wat word je geraakt en voel je tot in het diepste van je ziel? Deze planeet gaat ook over genot, gevoel voor esthetiek en geeft aan op wat voor manier je graag contact met anderen maakt. Vind je een-op-een contact prettig of beweeg je je liever in een groep? Daarnaast houdt Venus van (de goede) vrede en balans.

Mars: heerst over Ram en Schorpioen
Mars is gerelateerd aan de oorlogsgod en kan boosheid, strijd en conflicten aanwakkeren. Deze planeet kan de gemoederen flink verhitten, maar het is vooral de actieplaneet bij uitstek. En bepaalt hoe je voor jezelf opkomt. Mars geeft (daad)kracht, energie, moed, doorbraken en prikkelt je libido. Het is de Spaanse peper onder de planeten en die peper hebben we allemaal in mate wel eens nodig.

Jupiter: heerst over Boogschutter en Vissen
Jupiter wordt ook wel de geluksplaneet en grote weldoener genoemd. Het is de grootste planeet van ons zonnestelsel. De optimistische Jupiter geeft vertrouwen, groei en voorspoed en laat zien waar je je in je horoscoop gezegend kunt voelen. Ook vergroot deze planeet alles, waardoor je overmoedig kunt worden en overdrijven. Jupiter wil ook graag leren, zich spiritueel ontwikkelen, ontdekken en eropuit gaan. Deze speelse energie geeft je levensvreugde, hogere doel en avontuurslust een boost.

Saturnus: heerst over Steenbok en Waterman
De energie van Saturnus is volwassen, streng, koel en verantwoordelijk. Saturnus stelt grenzen, wetten en regels. Deze planeet wordt ook wel Vadertje Tijd genoemd, omdat hij je laat kijken naar het verleden en je angsten. Saturnus triggert je pijn- en schaduwplekken, waar je angsten liggen, en nodigt je uit om ze aan te kijken. En verantwoordelijkheid over je leven te nemen. Deze energie kan heftig en zwaar zijn, maar is de grootste katalysator (geschenk) voor jouw spirituele groei. Want juist onder jouw angsten, die je (onbewust) belemmeren en ‘klein’
houden, liggen je grootste kracht en potentieel verscholen. 

Uranus: heerst over Waterman
Uranus is de kosmische rebel en vrijheidsstrijder die de boel flink op kan schudden – zelfs shockeren – en voor onverwachte wendingen kan zorgen. Deze planeet met elektrische lading, die aan kan voelen als een blikseminslag, brengt vernieuwing en innovatie en nodigt je uit om buiten de gebaande paden te gaan. Zodat je niet blijft hangen in oude, destructieve gewoontes en patronen. Er is meer in het leven dan jouw veilige comfortzone. Soms is daarvoor een kleine (spirituele) revolutie nodig, die uiteindelijk bevrijding en zielsgroei brengt. En je leidt naar je ware zelf en identiteit.

Neptunus: heerst over Vissen
Deze planeet is de meest spirituele en mystieke planeet en verlangt naar eenwording. Neptunus laat je dromen en fantaseren over je diepste verlangens. Omdat Neptunes grenzen laat vervagen, kan deze energie chaotisch en verwarrend aanvoelen. Je kunt jezelf (of je focus) even kwijt zijn en het gevoel hebben dat je zweeft, in plaats van geaard bent. Deze planeet kan je ook laten vluchten voor wat je niet prettig vindt en een vertekend beeld – door een iets te roze bril – van de werkelijkheid geven. De uitdaging is niet te vluchten in verdovende middelen en slachtofferschap (wijzen naar anderen is altijd makkelijker) en door de illusies heen te blijven kijken. Alles gebeurt met een reden. Het is onmogelijk weg te blijven lopen en eraan te ontsnappen. Kijk het aan en maak van je last je kracht. 

Pluto: heerst over Schorpioen 
Pluto kan een gevoel van alles en niets geven. Deze planeet gaat over macht, geheimen, taboes, overleven, dood en wedergeboorte, wederopbouw en vernieuwing na destructie. Deze planeet staat symbool voor intense transformatie, diepte en metamorfose, vaak na een crisis en spirituele ‘ego-dood’, waarin onechte lagen zijn weggevallen. En je dichter komt bij wie je werkelijk bent. Pluto in je horoscoop gaat over angsten en
geheimen. Waar zitten jouw grootste angsten en wat hou je lievergeheim? In de astrologie wordt gesproken over Pluto kraken. Dan sterft er een angst of ziekte in je ziel af, waarvoor kracht en wijsheid in de plaats komen.

Chiron
Chiron is geen echte planeet, maar wordt omschreven als astroïde en centaur (half man, half paard). Volgens de mythologie was Chiron een healer die zichzelf niet kon helen en wordt daarom de gewonde heler genoemd. Deze astroïde laat zien waar je in je leven – buiten je schuld om – gewond bent geraakt. Chiron raakt je diepste zielswonden en (familie)trauma’s aan, zodat ze naar de oppervlakte komen en ze geheeld kunnen worden. Na heling kun je als ‘heler, leraar of mentor’ jouw wijsheid doorgeven en daarmee anderen helpen.

Noordknoop 
De Noordknoop geeft je levensdoel, ware bestemming en potentieel aan: waarom je écht op aarde bent. Deze knoop geeft aan wat je nog mag leren, of je op het juiste pad zit en waar je naartoe mag gaan. De Noordknoop kan je op een gegeven moment wakker schudden en herinneren dat het universum een ander plan voor jou heeft, die niet altijd matcht met je huidige leven, relatie, baan etc. Het is dan aan jou waarvoor je kiest. 

Zuidknoop
De Zuidknoop geeft aan waar je vandaan komt (het verleden): het karma van je vorige leven, kennis en
ervaringen waarmee je geboren wordt. Daar tegenover staat de Noordknoop, waar je in dit leven naartoe wilt bewegen. Vaak brengt deze reis de nodige levenslessen, uitdagingen en struggles met zich mee, maar brengt je uiteindelijk de hoogst mogelijke voldoening en innerlijke (ziels)vrede. 

Maanfasen

Nieuwe maan
De maan is donker en lijkt er niet te zijn, maar niks is minder waar. Ze trekt zich alleen even terug en bereidt zich voor op een nieuwe cyclus. Elke Nieuwe Maan is een nieuw begin. Het is de optimale tijd om je intenties te zetten voor de komende maandcyclus en maand. Schrijf, teken en schilder je intenties, wensen en dromen die je wilt manifesteren. En focus je op wat je wel (in plaats van niet) wilt, vanuit vertrouwen en overvloed. Wat
je aandacht geeft groeit.

Eerste kwartier 
Sta in deze fase regelmatig stil bij je intenties, voel ze opnieuw, stuur je energie er naartoe en visualiseer alsof ze al gerealiseerd zijn. Dit vraagt om doorzettingsvermogen, vertrouwen, commitment en concentratie. 

Wassende maan
De maan wordt steeds voller en beweegt zich naar haar toppunt. Het is een periode van opbouw en versterking. Je komt steeds meer in je kracht te staan en je intuïtie wordt sterker. Laat je niet uit het veld slaan, als je hoofd andere ideeën heeft dan je hart. Deze fase is een goed moment om je plannen opnieuw te bekijken en te verbeteren. Of iets nieuws te beginnen. Dat kan nu nog prima, het is nog geen volle maan. 

Volle maan 
De maan is helemaal ‘vol´ en bereikt het hoogtepunt van de maancyclus. Er zijn gewone Volle Manen, maar ook supermanen. Laatst genoemde manen staan dichter bij de aarde en zijn daarom helderder en krachtiger. 

Onze gevoelens kunnen tijdens de Volle Maan sterk zijn, zowel positief als negatief. We kunnen voelen dat er iets gaat gebeuren of in de lucht hangt, wat onrust en instabiliteit kan geven. 

Sommige wensen komen uit, andere hebben nog meer tijd nodig. De volle maan kan je laten stuiteren en slapeloosheid geven door haar krachtige energie of je juist emotioneel en vermoeid maken. Elke volle maan heeft haar eigen thema’s en activaties. Deze maanfase leent zich voor loslaat-, zuiverings- en dankbaarheidsrituelen. 

Afnemende maan
De maan wordt weer kleiner en neemt af in energie. Je kunt behoefte hebben om te ontspannen na de intensiteit van de volle maan. Misschien dat sommige dingen niet gelopen zijn zoals je had gehoopt. Aanvaard het en plan ruimte in voor
rust, reiniging, bezinning en alleen-tijd. Dit is geen tijd om iets nieuws te beginnen en te knallen, maar om mee te bewegen met het ritme van de maan. Go with the moon flow. Wel een zeer goede periode om bijvoorbeeld schoon te maken, reinigende facials te doen of een anti cellulite behandeling, alles laat makkelijk los. 

Laatste kwartier 
De maancyclus is bijna voorbij. Kijk in deze fase eens terug. Welke intenties en dromen zijn werkelijkheid geworden? Wat mag je met dankbaarheid ontvangen in je leven en loslaten, voordat de nieuwe maancyclus begint? In deze fase kun je versterkt voelen wat jou niet meer dient en jouw groei in de weg staat. Geef je eraan over, durf los te laten, te vergeven, te transformeren en te dromen! If you can dream it, you can do it. 

De maan en haar kracht op water en de vrouwelijke cyclus

De aantrekkingskracht van de maan op water is groot. De maan bepaalt samen met de zon de getijden. Rond Volle Maan zijn eb en vloed het sterkst. Dan staan de maan en zon op één lijn. Wij mensen bestaan ook voor een groot deel uit water/vocht wat door de Volle Maan in beweging wordt gebracht. Daarom voelen velen de volle maan. Je kunt tijdens de Volle Maan hoofdpijn hebben, je onrustig voelen, emotioneel zijn, slecht slapen, etc.

Invloed op menstruatiecyclus

Daarnaast beïnvloedt de maan de menstruatiecyclus, die ‘toevallig’ net zolang duurt als de maancyclus. Vroeger waren vrouwen veel meer afgestemd op de natuur. De eisprong en menstruatie liepen gelijk met de Nieuwe en Volle Maan. Dit natuurlijke ritme is tegenwoordig bij velen verstoord door kunstlicht, bewerkt voedsel en anticonceptie. 

 
Twee maancycli
Er zijn over het algemeen twee maancycli die voor de meeste vrouwen gelden: menstruatie tijdens of rond de Nieuwe Maan of juist tijdens en rond de Volle Maan. Het gaat dan om de periode van drie tot vier dagen rondom de Nieuwe of Volle Maan. 

Witte maancyclus
Tijdens deze cyclus menstrueer je
tijdens Nieuwe Maan en ovuleer je tijdens Volle Maan. Deze cyclus staat voor scheppingskracht, vruchtbaarheid, moederschap, bezinning, koestering en zorgzaamheid.

Rode maancyclus
Tijdens deze cyclus menstrueer je tijdens volle maan en ovuleer je tijdens Nieuwe Maan. Deze cyclus wordt in verband gebracht met vrouwen die zich richten op hun spirituele ontwikkeling, in plaats van op moederschap en voortplanting.

De cycli kunnen wisselen. De witte maancyclus loopt meestal samen met een wat rustigere periode in je leven, terwijl de rode cyclus vaker samengaat met intense transformatie en groei. 

Natuurlijke cyclus herstellen
Chemische anticonceptie, stress en een te veel aan kunstlicht (van onze mobiele telefoons en in grote steden) kunnen je menstruatiecyclus verstoren en onregelmatig maken. De maan was vroeger de enige lichtbron en geeft in verhouding met de zon weinig licht. Zo wist ons lichaam dat het nacht was. Het extra licht tijdens de volle maan maakte duidelijk dat het
Volle Maan was. Ons lichaam stemde zich hierop af. 

Hoe meer we ons lichaam natuurlijk laten werken, zonder chemische anticonceptie, luisteren naar ons lichaam en meebewegen met het ritme van de maan, hoe meer we in afstemming met de maan komen. Dan zal je cyclus zich vanzelf herstellen en je menstruatie gelijk gaan lopen met de Nieuwe of Volle Maan.

We mogen onze menstruatie weer gaan zien als een geschenk, in plaats van last. Het is hét teken dat een vrouwenlichaam werkt zoals het mag werken en van vruchtbaarheid. Daarnaast is elke menstruatie een zuivering en opschoning van het lichaam. Eer je cyclus en vrouwelijkheid tijdens elke Nieuwe en Volle Maan.  

We hebben je een e-mail gestuurd met een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggegevens

Wachtwoord vergeten?

Of

Wachtwoord opnieuw instellen

Wij sturen je een e-mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Account aanmaken

Of

Winkelwagen ()

Afrekenen Ga naar winkelwagen Je winkelwagen is leeg. Verder winkelen